Massage tijdens je menstruatie (2024)

Massage tijdens je menstruatie (1)
Veel vrouwen plannen tijdens hun maandelijkse periode (menstruatie) het liefst zo min mogelijk openbare afspraken. Ze ervaren (hevige) buikpijn, krampen in benen en buik, pijn in de onderrug en hun stemming kan erg wisselen. Ik kreeg vandaag de vraag of een massage wel kan tijdens deze periode. Mijn antwoord: “Ja, massage biedt juist verlichting tijdens je menstruatie!”.

Herkenbaar

Ik vind het ergens ook niet vreemd dat de belster deze vraag stelde. Sommigen raken lichtelijk in paniek. Er wordt helaas op internet minder positief geschreven over massage tijdens je menstruatie, terwijl je juist in deze periode meer dan welkom bent bij anders dan anders massage. Ik weet dat jij in deze periode juist wat meer behoefte hebt aan aandacht en ontspanning. Jezelf een massage gunnen hoort daarbij.

Waarschijnlijk zijn de volgende menstruatie klachten herkenbaar:

  • Buikpijn, door het samentrekken van de baarmoeder
  • Rugpijn, en dan vooral in de onderrug
  • Hoofdpijn
  • Gevoelige borsten
  • Stemmingswisselingen, je bent sneller geïrriteerd of barst zomaar in tranen uit
  • Slaapproblemen

Verlichting van de pijn


Het is bewezen dat tijdens een massage niet alleen de pijn verlicht, maar dat de effecten van de massage de opeenvolgende 4 weken doorwerken.Sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk om een massage te boeken tijdens de menstruatie periode. Eén van de grootste voordelen van een massage is dat het zorgt voor de aanmaak van het knuffelhormoon (oxytocine) en vermindert prikkelbare of neerslachtige emoties. De massage kan er inderdaad ook voor zorgen dat je op die dag meer gaat vloeien vanwege een verhoogde bloedcirculatie, anderzijds verkort het ook de menstruatieperiode.

Voordelen massage tijdens je periode:

  • Verlicht de pijn
  • Je lichaam maakt het hormoon oxytocine aan, waardoor prikkelbaarheid en neerslachtigheid aanzienlijk verminderen
  • Vermindert (lage) rugpijn en krampen in buik en benen
  • Door de ontspanning kom je weer even bij jezelf
  • Verkort de menstruatie periode (iets)

Massage tijdens je menstruatie (2)

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krachtige samentrekking van de baarmoeder, die het baarmoederslijmvlies afstoot. De pijn wordt langzaam erger en verdwijnt na een hoogtepunt meestal weer snel. Menstruatiepijn is vergelijkbaar met de pijn die optreedt tijdens een wee. Menstruatiepijn treedt vooral op tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie.

Massage tijdens je menstruatie (3)

Is het goed om tijdens de menstruatie gemasseerd te worden?

Je kunt tijdens je menstruatie gewoon gemasseerd worden. Sterker nog, een massage kan je menstruatiepijn behoorlijk verminderen. Tijdens de menstruatie kan een Chinese buikmassage (Chi Nei Tsang) onderdeel uitmaken van de gehele massage. Tijdens deze Chinese buikmassage worden je baarmoeder en eierstokken gemasseerd, wat zorgt voor een verhoogde bloedsomloop waardoor de spanning in je buik afneemt. Ook eventuele kramp zal snel verminderen.

Wat als ik last heb van mijn onderrug?

Naast buikpijn en hoofdpijn zijn er ook vrouwen die bij menstruatie last hebben van pijn in de onderrug. Je onderrug wordt uiteraard ook gemasseerd tijdens een anders dan anders massage.
Wist je dat een org*sme je spieren ontspant en pijn tijdens menstruatie kan verminderen…

Massage tijdens je menstruatie (4)

Wat kan je zelf doen om pijn tijdens je menstruatie te verminderen?

Je kunt je eigen buik masseren, waardoor de menstruatiepijn vermindert. Smeer je buik in met warme (geen hete) olie, druk zachtjes en wrijf in cirkeltjes over je onderbuik.Je eierstokken zitten laag in de buik. Leg beide duimen op je navel en vorm een driehoek met je wijsvingers tegen elkaar naar beneden gericht. ter hoogte van je pinken bevinden zich je eierstokken en tussen je andere vingers bevindt zich je baarmoeder.

Massage tijdens je menstruatie (5)

Massage tijdens je menstruatie (6)Het specifieke drukpunt om menstruatie klachten te verhelpen is San Yin Jiao oftewel: Mi 6, Milt 6. Dit drukpunt bevindt zich aan de binnenzijde van je onderbeen, net boven de enkel. Plaats je vingers op dit drukpunt en masseer het gebied ongeveer 5 seconden, als het goed is verminderen de klachten in je onderbuik. Wonderbaarlijk! Je gaat er ook minder van piekeren, krijgt een betere huid, het stimuleert de spijsvertering en het helpt tegen problemen bij het plassen.

Doe dit trouwens niet als je zwanger bent! Want San Yin Jiao kan leiden tot een miskraam.

Wat kan je verder doen tegen menstruatieklachten?

  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning voor, tijdens en na je menstruatie
  • Gebruik weinig tot geen suiker en suikerhoudende etens- of snoepwaren
  • Beweeg regelmatig om de menstruatiekrampen te verminderen
  • Verminder naar de rug uitstralende pijn door rug oefeningen: ga op handen en knieën staan en krul je rug achtereenvolgens langzaam hol en bol
  • Neem een warme kruik en/of een warm bad (bij voorkeur met gedroogde kruiden : Kamille, Lavendel, Bijvoet en Vrouwenmantel)
  • Thee drinken van Kamille met Bijvoet en een kaneelstokje. Of thee van Marokkaanse munt, Vrouwenmantel, gember en een theelepel Zwarte Komijn

Massage tijdens je menstruatie (7)

Menstruatie en meridianen

Yin en Yang

Volgens de Chinese geneeskunde zijn menstruatieklachten het gevolg van een disbalans in Yin en Yang. Meestal is er een teveel aan vrouwelijke energie (Yin). Elke fase van de menstruatie heeft een ander energiepatroon waarbij verschillende meridianen een rol spelen. Er zijn vier meridianen die invloed hebben op de menstruatie:

  1. Lever meridiaan
    Deze meridiaan heeft een belangrijke rol in de opslag van bloed en is verantwoordelijk voor alle transformaties waaronder de ovulatie
  2. Milt meridiaan
    Deze meridiaan is nauw verbonden met de menstruatiecyclus
  3. Nier meridiaan
    Deze meridiaan is het fundament van het voorplantingsstelsel
  4. Hart meridiaan
    De energie in deze meridiaan zorgt voor de algemene circulatie in het hele lichaam

Massage tijdens je menstruatie (8)

Massage tijdens je menstruatie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5721

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.