Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (2024)

En zo draag je het.

Door Emma Vloeimans

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (1)

Tijdens New York Fashion Week spotte we het al: een nieuwe vorm van minimalistische mode. Het was de Proenza Schouler show die alle aandacht trok. Niet vanwege de uitbundige looks, wel vanwege de klassieke eenheid die de collectie vormde. De creatief directeuren van het Amerikaanse modehuis waren niet de enigen die deze kijk op mode deelde. Historisch gezien worden de roklengtes langer naarmate er een crisis op komst of aan de hand is, en dat blijkt ook dit keer waar te zijn. We herinneren ons allemaal nog de financiële recessie die startte rond 2007, waarin spontaan de Phoebe Philo-esthetiek aan populariteit won. Ingetogen chic, luidde het credo - en dat zien we opnieuw, al dan niet in een ietwat moderner jasje. Deze tendens was overheersend tijdens Milan Fashion Week, waarbij de grootste opvallendheid misschien wel was dat er ook nog ruimte is voor een portie glamour en feest, en dat sophistication in de kleinste details schuilt, zoals te zien bij Bottega Veneta en het nieuwe Gucci.

Bazaars fashion editor en stylist Simone Sniekers en Bazaars hoofdredacteur Miluska van ’t Lam bezochten Milan Fashion Week en zagen ook daar deze tendensen. Miluska: 'In een tijd waarin de wereld nog steeds op zijn kop staat, kiezen de ontwerpers voor een versimpeling in hun ontwerpen, maar met de nadruk op interessant. En interessant was het! Door invloeden vanuit couture en het echte ambacht, zoals bij Prada, Fendi en Bottega Veneta. Door spannende volumes en cut outs, zoals bij Gucci en SportMax en speling met lengtes zoals bij Tod’s en Max Mara. En bijna alles Italiaanse huizen omarmen een ton-sur-ton en gedempter kleurenpallet, met mooie kleuren chocoladebruin, donkerblauw, wit en grijs. Heel draagbaar, dus. Het (mannen)pak blijft daarnaast een bron van inspiratie voor ontwerpers. Als je je nu al wil oriënteren op een investment piece zijn de grijze tailored jas en de rok (lang en knielang) goede keuzes. Met grote bewondering heb ik ook gekeken naar de decors, die de boodschap van de huizen ondersteunen en meedoen in het modegevoel van fall/winter 2023, zoals de zitkuil van Gucci en natuurlijk de moderne architectuur van Prada met de honderden witte lelies als verzachtende twist, die via het naar boven bewegende plafond tevoorschijn kwam.'

Spreekt het nog niet tot de verbeelding? Ontdek dan onderstaande sub-trends en it-items, die deze esthetiek maken tot wat hij vandaag is.

Bottega Veneta strikes again - en geeft een nieuwe betekenis aan de layering-trend >

Ontdek de trend: modern minimalisme

1

Layering

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (2)

Een van de grootste trends tijdens Copenhagen Fashion Week (want: koud): layering. Bij Bottega Veneta, Tod's, Max Mara, Gucci en vele anderen zagen we weerbestendige mode. Klassieke items op originele manieren over elkaar gedragen, wat een nieuw silhouet oplevert.

2

Langwerpige tassen

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (3)

Komend seizoen gaan we niet sjouwen met de big bag energy, maar houden we het bij klein. Althans, de semi-kleine handtas (hier te zien van Gucci), heeft meer ruimte voor je spullen dan je in eerste instantie denkt.

3

Gedempt kleurenpallet

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (4)

Bij minimalisme hoort een gedempt kleurenpallet, en dat spande bij Max Mara de kroon. Bijna ieder model betrad de catwalk gehuld in een ton-sur-ton look, van donkerbruin en dieprood tot poederroze.

Met leer in een gedragen look zit je bovenop de trends >

Advertentie - Lees hieronder verder

4

Focus op de taille

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (5)

Bij verschillende modehuizen, waaronder bij Tod's, zagen we een focus op de taille - zij het niet met flinke schoudervullingen erboven. Veel mensen weten: hoe beter de schouder, hoe optisch smaller de taille. Bij deze look spreekt het silhouet voor zich; extra poespas is niet nodig.

5

Klassieke silhouetten

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (6)

Andere klassieke, maar meer body hugging silhouetten zagen we bij Prada (hier afgebeeld) en Fendi. Bodycon jurken, maar dan chic, strakke rokken, maar dan met een grote blazer, en zelfs een nauw aangesloten broek met een paar stevige schoenen winnen weer aan terrein.

6

Cut-outs

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (7)

Om de klassieke snit wat meer spanning en sensatie te geven, zorgde Fendi voor cut-outs. Ingetogen jurken krijgen op deze wijze een speels element, en laten zien dat de drager weet waarmee hij/zij/hen bezig is. Knoopjes open tot de heupen? Waarom niet, het moet immers wel leuk blijven.

Tegen alle verwachtingen in gaat de mode van 2023 weer terug naar de basis >

Milan Fashion Week liet zien hoe we komend jaar modern minimalisme omarmen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6424

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.