sc Cambuur Leeuwarden JO16-1 - sc Buitenveldert JO16-1 (2024)

• c Cambuur Leeuwarden JO16-1 - sc Buitenveldert JO16-1

Omdat Cambuur Leeuwarden op 13 april geen team op de been kon brengen moest de JO16-1 op zaterdag 4 mei, in de meivakantie, de reis naar het noorden maken. Divisievoetbal brengt je wel ergens; vorig jaar, in de JO15-1, naar Ermelo, Bennekom, Groningen, Heerenveen en Zwolle, dit seizoen naar Bunschoten-Spakenburg, Katwijk en nu dus Leeuwarden. Of toch niet…? Bij Cambuur worden jeugdwedstrijden niet, zoals bij FC Volendam, in het stadion afgewerkt. Naast het stadion, ten minste, op Google maps, liggen een paar velden, maar ook daar wordt niet gespeeld. Dat doen ze op een sportpark bij een club 5 minuten verderop, bij sc Leovardia. Maar in de week voor zaterdag 4 mei werd de locatie gewijzigd naar Sportpark ’t Hagehiem aan de Efterwei 20 in Rottevalle. Ik geef u even de tijd om dit te googlen…

…Inderdaad, Rottevalle, een gehucht net boven Drachten, op een goede 20 minuten van het Cambuur-stadion. Bij sc Leovardia was blijkbaar geen plek op zaterdag 4 mei en dus werd deze wedstrijd elders in de provincie Friesland afgewerkt...

Bij het verzamelen om 8.00 op de Gustav Mahlerlaan stond er een bus klaar, maar die was voor de JO17-1. Die gingen wél naar Leeuwarden, nl. naar Blauw Wit’34 en wonnen daar met 2-5. De bus voor de JO16-1 was wat later, misschien omdat de Russische buschauffeur niet helemaal bekend was met sc Buitenveldert. Toch werd er ruim op tijd vertrokken en om 10.00 uur stopte de bus voor Sportpark ’t Hagehiem. Eén (1) grasveld lag te baden in de zon, maar gelukkig ontdekte de jongens al snel dat achter de ruime kantine een “mooi” kunstgrasveld lag, waarop de beentjes na de busreis van 5 kwartier even losgegooid konden worden.

De aftrap was om half twaalf. JO16-1 trad aan in een gewijzigde opstelling en formatie. De rechtsback was op vakantie, maar gelukkig was zijn logische vervanger net weer fit na een blessure. De vaste keus als verdedigende middenvelder was geblesseerd en werd vervangen door een extra aanvaller, om aan het doelsaldo te werken. BTV trad dus aan in een 4-2-4 opstelling, met op de bank mede 3 jongens uit de JO15-1. Cambuur had er van de 24 man op de lijst vandaag 14 over.

De scheidsrechter, oorspronkelijk uit Enschede, nu woonachtig in Hindelopen, floot nog voor half twaalf voor de aftrap. Cambuur, 4 weken geleden in Amsterdam redelijk kansloos naar een 4-1 gespeeld, zette na de aftrap van BTV meteen druk en veroverde de bal, maar kwam niet tot een schot. Dat lukte na een paar minuten wel de rechtsbuiten van BTV, die de bal pardoes door de Cambuur-keeper in zijn voeten kreeg geschoven, maar te gehaast naast schoot. BTV zette heel hoog druk, tot in de 16 van Cambuur. Dat voetbalde er regelmatig knap onderuit en was vooral gevaarlijk via de linksbuiten. BTV veroverde door het hoge druk zetten wel eens de bal diep op de helft van Cambuur, maar deed daar vervolgens weinig mee. Na een kwartier kreeg BTV een vrije trap. Die werd beroerd de 16 ingebracht, werd omhoog gewerkt en door de spits doorgekopt richting doel. De linksbuiten sprong met de keeper de lucht in, die zwaaide naar de bal en raakte of de man, of de bal, of allebei en de scheidsrechter gaf een penalty. Die werd zeer koel binnengeschoten door de nummer 8. 2 minuten later viel de bal tussen de spits en de keeper met een vervelende botsing als gevolg. Vreemd genoeg kreeg de BTV-spits geel. BTV bleef op jacht naar de nodige goals, maar kwam tot weinig echte kansen, behalve een gevaarlijk schot van de rechtsbuiten die de keeper naast bokste. De scheidsrechter gaf na 20 minuten tijd voor een drinkpauze.

Of het in het water zat of in een tactische wijziging weet ik niet, maar Cambuur kwam goed uit die drinkpauze. Het ging beter voetballen en feller ook. Een vieze tik op de aanvoerder werd niet eens als overtreding gezien en zo vond de scheids de fysieke inzet van Cambuur wel vaker goed. BTV liet zich daartoe naar mijn mening te veel afleiden en ging mekkeren ipv. voetballen. Cambuur deed dat wel en kwam gevaarlijk door op rechts, maar de keeper kwam goed zijn doel uit. De niet geheel fitte rechtsback van BTV werd gewisseld voor 1 van de jongens van de JO15-1. De handige Cambuur-linksbuiten werd weggestoken en scoorde, maar de goal werd geannuleerd wegens buitenspel. Tot de rust had Cambuur het betere van het spel, maar gescoord werd er niet, rust 0-1.

In de rust wisselde Buitenveldert de linksbuiten voor een middenvelder van de JO15-1, waardoor het weer in zijn normale formatie plooide. Dat kwam het spel ten goede. Uit een knappe voorzet kopte de linksbuiten rakelings naast. Een voorzet van links kopte de spits over. Cambuur ging opbouwen vanaf de, ingevallen, keeper en kwam er niet echt uit. De BTV-linksbuiten werd diep gestuurd, maar de bal werd corner gewerkt. Die corner viel ver bij de tweede paal, dreigde achter te gaan, werd toch teruggebracht, bleef hangen en vervolgens prachtig binnen geschoten door de in de rust ingevallen JO15-speler, 0-2. Vlak daarna werd een lage voorzet van rechts ternauwernood gemist door de linksbuiten, zowat op de doellijn. De scheids gaf weer tijd voor een drinkpauze.

Vlak na de drinkpauze veroverde de BTV-linksbuiten de bal. Zijn actie op de achterlijn mislukte, maar hij kwam daarna wel tot een voorzet. De rechtsbuiten kopte in, maar de keeper redde met zijn voeten. Die bal werd vanaf de rand 16 hard ingeschoten, maar de keeper redde weer en de rebound van die bal werd te slap ingeschoten door de nummer 8 en die had de keeper vast. Bij BTV sloop de vermoeidheid in de benen. Het belangrijkste was om de 3 punten binnen te slepen. Het laatste kwartier beperkte het zich tot een tegenhouden. De overijverige Cambuur-linksbuiten drong tot in de 5 meter door, maar werd met kunst-en-vliegwerk van scoren gehouden. 10 minuten voor tijd kreeg Cambuur een vrije trap op de rand 16, die binnen werd geschoten, 1-2. Cambuur rook bloed en kreeg bijna meteen de kans op de 2-2, die te slap werd ingeschoten. Aan de overkant schoot de ingevallen BTV-spits te gehaast over. 5 minuten voor tijd raakte de BTV-nr 8 geblesseerd en lag te kermen van de pijn in de middencirkel. De Cambuur-aanval liep door en het schot ging in de handen van de keeper. Die rolde uit naar de linker centrale, er werd meermaals gezegd om de bal uit te schieten, maar die speelde knap beroerd de linksback aan. Die peerde de bal weg en Cambuur begon gewoon aan een nieuwe aanval, met in de middencirkel nog steeds de geblesseerde BTV speler. Die mondde uit in een vrije trap, zo’n 10 meter buiten de 16. Tijdens de behandeling rolde de Cambuur-speler de bal zeker 5 meter dichterbij. Die bal schoot hij in de muur, maar die klutste in een mêlee van spelers voor de voeten van een Fries en die schoot de gelijkmaker binnen, 2-2.

In plaats van veel doelpunten moest BTV nu op jacht naar een doelpunt om bij FC Volendam te blijven. De spits wordt diep gestuurd, maar wordt “professioneel’ vastgehouden. Vrije trap en gele kaart voor de Cambuur-speler, maar rood voor de BTV-spits! Vanwege vermeend natrappen, waar op de beelden niet echt iets van te zien is…De vrije trap levert niets op en het is afgelopen. BTV verliest 2 dure punten en Cambuur viert dat alsof het zelf kampioen is geworden. Let wel, Cambuur, de BVO, heeft 2 keer niet van een amateurclub gewonnen en staan 4e in de competitie, maar vinden het toch nodig te provoceren. De emoties lopen hoog op en er worden dingen gezegd die niet kunnen, geduw, getrek, discussie. Kortom, een vervelende dag in Rottevalle, ik hoef er nooit meer heen.